Takie jedno pytanie.
Basiek: Witajcie !

Mam pytanie, bo hm.... teraz to mam już mętlik w głowie.
Jak wygląda kąt,
kąt nachylenia do płaszczyzny podstawy, a jak [C[kąt nachylenia do
podstawy]], nie chodzi mi tu o rysunki, bo trochę roboty z tym jest. Który odnosi się do
krawędzi,a który do przekątnej podstawy (lub jej wysokości, jeśli podstawą jest Δ)?
29 lut 23:15
rumpek: ale kąt nachylenia czego do płaszczyzny

i gdzie? (ostrosłupy czy graniastosłupy)
29 lut 23:17
Basiek: Graniastosłupy.

I hm, najczęściej jest mowa o kącie między przekątną ściany bocznej a płaszczyzną podstawy.
29 lut 23:18
29 lut 23:22
Basiek: I to jest "płaszczyzna podstawy" − tak?

Na pewno dobrze rozumiem?
29 lut 23:24
rumpek: Tak

Czasami właśnie specjalnie tak piszą w zadaniach
29 lut 23:25
29 lut 23:26
Basiek: Ych, bo ogarniałam, ogarniałam sobie spokojnie zadania na jutro. I mam taką książkę z
dokładnymi odpowiedziami... no i doszłam do zadania:
Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt ABC, którym IACI=2 , ∡CAB=60, ∡ABC=45.
Przekątna ściany bocznej o największej powierzchni tworzy
z płaszczyzną podstawy kąt
60. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa.

Niby proste, ale nigdy bym nie powiedziała, że to co pogrubiłam będzie tak wyglądać... pf.
29 lut 23:28
Basiek: Przy G (w tym drugim) będzie kąt prosty?
29 lut 23:31
rumpek: tak, będzie kąt prosty
29 lut 23:33
rumpek: a odnośnie twojego zadania, to powiem ci że mogłaś powiedzieć, że chodzi o trójkąt w podstawie

zaraz dam rysunek
29 lut 23:34
Basiek:

Do tego zadania, które rozkminiam dalej dlaczego TEN kąt, a nie ten między wys. podstawy i
przekątną ściany bocznej. Może Ty wiesz?
29 lut 23:35
29 lut 23:37
rumpek: Bo taki kąt w tym graniastosłupie nie istnieje
29 lut 23:38
Basiek:

Dla mnie to byłby ten kąt .... nie wiem. Normalnie− nienawidzę stereometrii.
29 lut 23:38
rumpek: Bardzo fajny dział
29 lut 23:39
Basiek: Tylko, że ja to staram się pojąć od podstaw z gimnazjum. No i mam lekki problem.

Jak widać
na powyższych rysunkach. Swoją drogą, jak nazywałby się ten niebieski kąt? ...
29 lut 23:40
rumpek: Ten twój niebieski? Ja bym go nie nazwał

Bo nie istnieje
29 lut 23:47
Basiek: Okeeej. Kiedyś to pojmę.
Dzięki
Rumpek , jesteś genialny, wiszę Ci kawę

Możesz kiedyś odebrać
29 lut 23:49
sebek: a rozwiąrzesz moje zad?prosze
29 lut 23:51