????
OOOOOO: Liczby całkowite x, y, z przy dzieleniu przez 4 dają odpowiednio reszty 1, 2, 3. Oblicz
| | x2+y2+z2 | |
resztę z dzielenia liczby |
| |
| | 4 | |
5 kwi 18:30
tim: x = 4n + 1
y = 4n + 2
z = 4n + 3
(4n + 1)2 + (4n + 2)2 + (4n + 3)2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4
16n2 + 8n + 1 + 16n2 + 16n + 4 + 16n2 + 24n + 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4
48n2 + 48n + 14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4
[...]
5 kwi 19:37
Bogdan:
Jeszcze raz.
x4 = a +
14 => x = 4a + 1, a € C
y4 = b +
24 => y = 4b + 2, b € C
z4 = c +
34 => z = 4c + 3, c € C
| (4a + 1)2 + (4b + 2)2 + (4c + 3)2 | |
| =
|
| 4 | |
| | 16a2 + 8a + 1 + 16b2 + 16b + 4 + 16c2 + 24c + 9 | |
= |
| =
|
| | 4 | |
| | 16(a2 + b2 + c2) + 8(a + 2b + 3c) + 12 + 2 | |
= |
| =
|
| | 4 | |
= 4(a
2 + b
2 + c
2) + 2(a + 2b + 3c) + 3 +
24
Odp.: Reszta z dzielenia x
2 + y
2 + z
2 przez 4 jest równa 2.
5 kwi 20:37
Bogdan:
Można jeszcze krócej:
| 12 + 22 + 32 | | 14 | | 2 | |
| = |
| = 3 + |
|
|
| 4 | | 4 | | 4 | |
reszta = 2
5 kwi 21:29