prosta prostopadla
Kasandra: prosta prostopadla do prostej 6x−2y−4=0 jest ;
wyszla mi prosta ; y=3x−2 prostopadla to y=−1/3 +b ile b wynosi?
29 lut 22:22
konrad: b∊R
29 lut 22:25
Kasandra: ale dobrze zrobilam?
29 lut 22:27
Saizou: 6x−2y−4=0
2y=6x−4
y=3x−2
3*a=−1
| | 1 | |
każda prosta o współczynniku a=− |
| jest prostopadła do prostej y=3x−2, więc b∊R |
| | 3 | |
29 lut 22:28
konrad: @Kasandra
przy −1/3 jeszcze oczywiście x musi być
29 lut 22:29
konrad: ale jest dobrze
29 lut 22:29
Kasandra: dzieki
29 lut 22:31
Eta:
k: 6x−2y −4=0 to p⊥ k zatem p: 2x+6y+b=0 b€ R
29 lut 22:36