funkcja kwadratowa
Snatek: czy funkcja kwadratowa moze miec 3 rozne rozwiazania?
nie chodzi mi o to ze jedno jest ujemne a drugie dodatnie chodzi mi o to czy mozna otrzymac
trzy rozne liczby
29 lut 22:17
Mila: Nie.
29 lut 22:17
Mila: Mam nadzieję ,że pytasz o miejsca zerowe?
29 lut 22:18
Jolanta: nie ,parabola moze przeciać oś OX tylko w dwóch miejscach
29 lut 22:18
29 lut 22:19
Mila: Jolanta, co najwyżej w 2.
29 lut 22:20
Snatek: chodzi mi o takie zadania w poleceniu podany mamy juz jeden pierwiastek i wyliczyc mamy drugi a
w przykładowym rozwiazaniu tego zadania wyznaczone sa dwa pierwiastki + ten trzeci z
polecenia
moze to ktos sprawdzic bo ja juz mam mentlik w głowie dzis cały dzien zadania robie
to link do rozwiazania
http://www.zadania.info/d48/9898641
29 lut 22:35
Snatek: moze ktos to sprawdzic?
29 lut 22:41
Jolanta: Mila oczywiscie ,ze co najwyzej 2 .pytał o 3 wiec tak odpowiedziałam
Snatek w tym zadaniu są różne rozwiazania w zależności od a ,b,c ale tylko dwa pierwiastki
maksymalnie mogą wystąpić
29 lut 22:42
Snatek: mi wyszły takie pierwiastki 6 i 726 nie wiem skad sie zwiło to −1123
29 lut 22:45
Jolanta: | | 11 | | 7 | |
x=6 i x= |
| opisane są jako pierwsza mozliwosc drugo to x=6i x= |
| |
| | 23 | | 26 | |
29 lut 22:59
Jolanta: | | 11 | | 7 | |
x=6 i x=− |
| opisane są jako pierwsza mozliwosc drugo to x=6i x= |
| |
| | 23 | | 26 | |
29 lut 22:59
Snatek: no a mi w tej pierwszej wychodzi ze pierwiastek z delty nie jest całkowity
nie wiem jakim cudem jak to zadanie robie innym sposobem wyznaczyłem sobie najpierw r = −4
i wspłczynniki a b c wychodza takie jak w przykładowym rozwiazaniu ale dla a = 13
√Δ wychodzi jakas liczba w nie wymierna w drugim przypadku wszystko jest ok
29 lut 23:14
Snatek: ok juz wszystko gra pomyliłem sie w odejmowaniu w przypadku pierwszym przy wyznaczaniu Δ
czyli wszystko sie zgadza
1 mar 19:42