funkcja wymierna
julka: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = (5x − 6) / (2x − 3). Znajdź punkt przecięcia wykresu
funkcji z osią OY.
tzn. że y = 0 więc f(x) = 0, mam podstawić za f(x) rówanie o obliczyć?
29 lut 21:58
BLAZEJ_505: tak
29 lut 22:00
Saizou: i nie zapomnij o wyznaczeniu dziedziny
29 lut 22:05
julka: a jeszcze takie zadaie: funkcja f określona jest wzorem f(x) = (2x + 2) / (x − 1) a funkcja g
wzorem g(x) = x + 1. Znajdź punkty przecięcia wykresów funkcji f i g.
29 lut 22:07
Saizou: no to układ równań
y=x+1
29 lut 22:10
julka: ok, dzieki
29 lut 22:13