Wielomiany
woody: Bardzo proszę o pomoc!
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega i jak wygląda grupowanie wyrazów?
Ponieważ rozwiązuje zadania z wielomianów i proste wielomiany rozłożę ale jak już mam zabrać
się za rozłożenie np: x4+2x3−15x2−32x−16 to ręce mi opadają:(
29 lut 21:53
ICSP: Strzelasz na oślep
29 lut 21:55
ICSP: no ale tak na poważnie :
x4 + 2x3 + x2 − 16x2 − 32x − 16 = 0
poradzisz sobie już dalej?
29 lut 21:56
woody: Nie:(
29 lut 22:00
ICSP: wyciągnij z trzech ostatnich wyrazów −16 przed nawias
29 lut 22:01
woody: Mam to! a przynajmniej ten przykład

będę dalej trzaskał zadanka i pewnie jak napotkam jakiś
problem to napisze

Bardzo dziękuję za pomoc ICSP
29 lut 22:08
Jolanta: z tymi co ręce opadaja najlepiej nauczyc sie rozkłądania przez dzielenie
dzieli sie wielomian przez x−p p to pierwiastek sprawdzamy dzielniki wyrazu wolnego dla
pierwiastka wartosć wielomianu=0
np −1
(−1)4+2(−1)3−15(−1)2−32(−1)−16=1−2−15+32−16=0
x3+x2−16x−16
x4+2x3−15x2−32x−16 ) : ( x+1)
−x4−x3
x3−15x2
−x3−x2
−16x2−32x
16x2+16x
−16x−16
16x+16
teraz łatwiej pogrupować)
x3+x2−16x−16)=x2(x+1)−16(x+1)=(x+1)*(x2−16)=(x+1)(x−2)(x+2)
całosc=(x+1){(x+1)(x−2)(x+2)
29 lut 22:14
ICSP: I tak działa uproszczona metoda Ferrariego xD
29 lut 22:15