zadanie tekstowe
***gimnazjum***: Na początku lekcji nieobecni stanowili 1/8 wszystkich uczniów klasy. Po kilku minutach
przyszedł
jeden spóźniony uczeń i wtedy nieobecni stanowili 1/12 uczniów tej klasy. Oblicz ilu uczniów
liczy ta klasa. Ilu uczniów było na początku lekcji.
Ułożyłam tak:
x− liczba wszystkich uczniów w klasie
y− nieobecni na początku
{1/8x = y
{1/12x=y−1
i mi wyszło dziwnie...
proszę o całe rozwiązanie bo nie wiem czy mam błąd w równaniu czy w późniejszym liczeniu...
29 lut 21:50
Patronus: Ajak ci wyszło bo mi:
x = 24
y = 3i wygląda dobrze
Rozumowanie jest ok
29 lut 22:00