prawdopodobieństwo
uczen: Prosiłbym o rozwiązanie jednego zadania i sprawdzenie drugiego.
Licznik do liczenia klientów pewnego sklepu jest ukrytą fotokomórką rejestrującą osoby
wchodzące. Jeśli do sklepu wchodzą dwie osoby, jedna po drugiej, to prawdopodobieństwo
wykrycia pierwszego klienta wynosi 0,98, drugiego – 0,94 a prawdopodobieństwo, że obaj zostaną
wykryci wynosi 0,93. Jakie jest prawdopodobieństwo, że licznik wykryje co najmniej jedną z
wchodzących osób?
[i tu proszę o rozwiązanie tego zadania]
Szacuje się, że 53% bezrobotnych stanowią kobiety. Około 9% kobiet bezrobotnych i 12%
bezrobotnych mężczyzn jest w wieku powyżej 45 lat.
a) Obliczyć prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba spośród osób bezrobotnych ma powyżej 45
lat.
b) Jeśli wiadomo, że wylosowana osoba przekroczyła 45 lat, to jakie jest prawdopodobieństwo, że
jest to kobieta?
[i sprawdzenie tego]
moje wyniki to
a)0,1041
b)0,0477
jesli wyniki mają być inne to prosze o wskazówke jak to rozwiązać
29 lut 21:50
uczen: Ponawiam prośbę
29 lut 22:52
Basia:
ad.2
nie chce mi się liczyć, ale ma być:
a) 0,53*0,9 + 0,47*0,12
| | 0,53*0,9 | |
b) |
| |
| | 0,53*0,9 + 0,47*0,12 | |
ad.1
P(A
1) = 0,98
P(A
2) = 0,94
P(A
1∩A
2) = 0,93
a masz policzyć P(A
1∪A
2) = P(A
1)+P(A
2)−P(A
1∩A
2)
podstaw i policz
29 lut 23:08
Uczeń 2: Wynik do pierwszego zadania będzie 0,99?
Ja mam podobne zadanie, może ktoś sprawdzić?
Fotokomórka rejestruje osoby wchodza˛ce do sklepu. Jez˙eli dwóch klientów wchodzi razemdo
sklepu, jeden przed drugiem, to prawdopodobie´nstwo wykrycie pierwszego klienta wynosi 0,98,
a prawdopodobie´nstwo wykrycia drugiego jest równe 0,93. Jakie jest prawdopodobie´nstwo, ˙ze
licznik wykryje co najmniej jednego z wchodza˛cych razemklientów?
P(A1) = 0,98
P(A2) = 0,93
P(A1∩A2)=P(A1) * P(A2)= 0,9114 (tutaj mam zaokrąglić do 0,91 ? )
P(A1∪A2)=0,9986
5 mar 13:27