usuwanie niewymiernosci z mianownika
Snatek: jak wyznaczyc cos takiego wiem jak to sie robi w normalnej sytuacji ale z wartoscia bez
| | 1 | |
wzgledna to nie |
| |
| | I√2 − √3I | |
29 lut 21:15
ICSP: a ile wynosi |√2 − √3| ?
29 lut 21:16
Snatek: juz wiem jak to zrobic
29 lut 21:18
Snatek: a po co Ci to wiedziec
29 lut 21:19
ICSP: jak to po co ?
Po to żeby pozbyć się wartości bezwzględnej i usunąć zwykłą niewymierność z mianownika
29 lut 21:19
Snatek: poprostu z własnosci wartosci bez wzglednej zamieniamy na cos takiego bo mianownik jest ujemny
i normaknie usuwamy niewymiernosc
| 1 | | √3 + √2 | |
| * |
| = √3 − √2 |
| √3 − √2 | | √3 + √2 | |
29 lut 21:21
ICSP: nom
bo |
√2 −
√3| = −(
√2 −
√3) =
√3 −
√2
29 lut 21:22
Mila: Snatek :wynik po usunięciu niewymierności to: √3+√2
29 lut 22:17