Ciągi
Kasia: Hej, proszę pomożcie. Dostałam takie zadanie i nie wiem jak je zrobić. Coś próbowałam to wyszlo
mi w pierwszym 1326 ale nie jestem pewna czy to dobrze.
zad1. Oblicz
1+5+9+...+101
i zad2.
Dane są trzy początkowe wyrazy ciągu geometrycznego. Dopisz trzy kolejne wyrazy tego ciągu i
wyznacz jego wzór ogólny.
27,18,12
POMOCY

Z góry dziękuje
29 lut 21:05
ICSP: Pierwsze jest
29 lut 21:06
ICSP: W drugim Najpierw policz q a później licz kolejne wyrazy.
29 lut 21:07
Kasia: q= 2/3 ?
29 lut 21:14
29 lut 21:15
ICSP: 
a
3 = 12
a
4 = a
3 * q
a
5 = a
4 * q
a
6 = a
5 * q
29 lut 21:15
Kasia: dziekuję
29 lut 21:16
Jolanta: a
n=a
1+(n−1)r r=5−1=4
101=1+(n−1)*4
101=1+4n−4
104=4n
n=26
S
26={1+101}{2}*26=1326
| | 2 | |
an=a1*qn−1 a4=a3*q=12* |
| =8 |
| | 3 | |
| | 8 | | 2 | | 16 | |
a4=27* |
| =8 a5=a4*q=8* |
| = |
| |
| | 27 | | 3 | | 3 | |
| | 16 | | 2 | |
a6=a5*q= |
| * |
| =U{32}[9} |
| | 3 | | 3 | |
korzystajac ze wzoru obliczysz każdy wyraz
29 lut 21:19