Wykonaj działania funkcji wymiernej
Licealistka: Wykonaj działania:
| | x−2 | | x2−1 | | 1 | |
a) |
| + |
| − |
| |
| | x2−4x | | x2−8x+16 | | 2x | |
| | x2−1 | | x2−3 | | 1 | |
b) |
| − |
| − |
| |
| | x2−5x | | x2−10x+25 | | 5−x | |
| | 2x | | x | | 1 | |
c) |
| − |
| − |
| |
| | x2−4x+4 | | x2−2x | | x+1 | |
| | 5x | | 4 | | 1 | |
d) |
| − |
| + |
| |
| | x2−6x+9 | | x−3 | | x2+3x | |
29 lut 20:41
Licealistka:
1 mar 06:09
krystek: Rozłóż na czynniki mianowniki:
x2−4x=x(x−4)
x2−8x+16=(x−4)(x+4)
2x
Wspólny mianownik to
2x(x+4)(x−4)
1 mar 09:01
Licealistka: Odpowiedzi do tego zadania:
| | x3+16x2+30x+9 | |
d) |
| |
| | (x−3)2x(x+3) | |
1 mar 09:07
Licealistka: Krzysiu... pomyliłeś się x2−8x+16≠(x−4)(x+4),bo (x−4)(x+4)=x2+4x−4x+16=x2+16
x2−8x+16=(x−4)2
1 mar 09:14
licealistka:
1 mar 21:32
Licealistka: żaden przykład mi nie chce wyjść
2 mar 08:36
Licealistka: mam problem juz tylko z przykładem c) ( nie wiem jak pierwszy mianownik obiczlić) i a) nie
wychodzi mi od razu licznik ładnie...
2 mar 08:53
2 mar 09:36
Licealistka: A jak z przykładem a)?
2 mar 12:07
rafał...: to co podalem się tyczy do wszystkiego.,... zobacz sobie łatwo to można zrobić
2 mar 13:10
Licealistka: wiem jak to się robi... i rozumiem już, jendakże przykład a) nie chce mi się ładnie zredukować
było tak samo jak w odpowiedzi... mógłby ktoś to zrobić? sam licznik
2 mar 13:14
Jolanta: pokaz jak robisz to zobaczymy ,gzie jest bład
2 mar 13:57
Jolanta: w odpowiedzi do a w mianowniku 2(x−4)2
2 mar 14:05
Licealistka:
a) licznik po wymnożeniu :2x3−8x−4x+16+2x3−2x−x2−+8x−16= 4x3−x2+2x=x(4x2−x+2)
co robię nie tak?
4 mar 10:56
Licealistka: c) przykład=
U{2x(x
2−2x)(x+1)−x(x+1)(x
2−4x+40−9x
2−2x)(x
2−4x+4)}{(x
2−4x+4)(x
2−2x)(x
+1)}=U{2x
4+2x
3−4x
3−4x
2−x
4+3x
3−4x−x
4+6x
3−12x
2−8x}{x
5−x
4−2x
3−4x
4+
| | 7x3−16x2−12x | |
4x3+8x2+4x3−4x2−8x}= |
| |
| | x5−5x4+6x3+4x2−8x | |
Coś mi chyba nie wychodzi... sprawdźcie... czy jest dobrze... bo teraz sie zacięłam na tym
4 mar 11:09
Licealistka: c)przykład=
| 2x(x2−2x)(x+1)−x(x+1)(x2−4x+4)−(x2−2x)(x2−4x+4) | |
| = |
| (x2−4x+4)(x2−2x)(x+1) | |
| 2x4+2x3−4x3−4x2−x4+3x3−4x−x4+6x3−12x2−8x | |
| = |
| x5−x4−2x3−4x4+4x3+8x2+4x3−4x2−8x | |
| 7x3−16x2−12x | |
| = |
| x5−5x4+6x3+4x2−8x | |
poprawione
ale dalej nie chce mi wychodzić.. proszę sprawdźcie
4 mar 11:23
Licealistka: 
4 mar 12:04
Licealistka: sprawdźcie czy dobrze robię... proszę
4 mar 12:20
Aga1: c)
| 2x | | 1 | | 1 | | 2x(x+1)−(x−2)(x+1)−1(x−2)2 | |
| − |
| − |
| = |
| = |
| (x−2)2 | | x−2 | | x−1 | | (x−2)2(x+1) | |
| 2x2+2x−x2−x+2x+2−x2+4x−4 | | 7x−2 | |
| = |
| |
| (x−2)2(x−1) | | (x−2)2(x+1) | |
4 mar 12:31
Licealistka: no tak... dziękuję
4 mar 12:34
Gadzio WAT : do przykładu a) należy wziąć wspólny mianownik: 2x(x−4)
2.
na końcu x nam sie skracają i wszystko ładnie wychodzi
4 sty 23:01