Wykonaj działania funkcji wykładniczej
Licealistka: Wykonaj działania:
| | x−1 | | x+1 | | x2−4 | |
a) |
| − |
| + |
| |
| | 2x+3 | | 3−2x | | 4x2−9 | |
| | 2x2−1 | | x+2 | | x+1 | |
b) |
| + |
| − |
| |
| | 4−x2 | | x−2 | | x+2 | |
| | 2x2−3x | | x+2 | |
c) |
| − |
| +1 |
| | x2−6x+9 | | x−3 | |
| | x+2 | | 4 | | x+1 | |
d) |
| − |
| − |
| |
| | x−1 | | x2−2x+1 | | x | |
29 lut 20:34
Jolanta: mozesz licznik i mianownik ułamka pomnożyc przez taką samą liczbę
w a) pomnóz przez −1 drugi ułamek ,będzie w mianowniku 2x−3 i wtedy zgodnie ze wzorem
(a+b)*(a−b)=a2−b2 masz wspólny mianownik
4x2−9 =(2x+3)(2x−3)
licznik (x−1)(2x−3)−(−x−1)(2x+3)+x2−4=
mianownik 4x2−9
w b)pomnóz p[rzez −1 drugi ułamek
c)wspólny mianownik x2−6x+9= ( x−3)(x−3)
d)(x−1)(x−1)=x2−2x+1
29 lut 20:47
Licealistka: wiem jak zrobić to zadanie... bo nie jest strasznie trudne wystarczy każdy ułamek rozszerzyć do
wspólnego mianownika i policzyć ale miałam nadzieje ze ktoś zna łatwiejszy sposób... Dziekuje
29 lut 20:50
Licealistka: mam problem z d) i e) licznikiem i z całym przykładem d)
29 lut 20:54
Jolanta: wspólny mianownik (x2−2x+1)*x
pierwszy ułamek mnozysz przez x−1 licznik i mianownik trzeci ułamek przez x2−2x+1
29 lut 20:59
Jolanta: środkowy przez x
29 lut 20:59
Jolanta: chyba zmęczonqa jestem pierwszy mnozymy przez(x−1)*x
29 lut 21:04
Licealistka: d) licznik:
(x+2)(x−1)x−4x(x−1)−(x+1)(x−1)2=x3−x2+2x2−2x−4x2+4x−x3−2x2−x−x2+2x−1=−62+3x−1
A licznik powinien wyjść : −2x2−5x−1
(x−1)2=x2−2x+1
nie wiem gdzie robię błąd
1 mar 06:34
Licealistka: Proszę o pomoc
1 mar 10:17
licealistka: proszę....
1 mar 21:27
Tomek: x3+x2−2x−4x−x3+2x2−x−x2+2x−1 to sobie teraz zobacz
1 mar 21:37
sklozik: myślę ze dobrze

Tomek mi sie dało chyba coś wrzucałem z zadań
1 mar 21:38
sklozik: wiesz gdzie robiłaś bład 2 licznik mnożysz tylko razy x
1 mar 21:40
Licealistka: dobrze jest własnie bo wspólny mianownik to (x−1)(x−1)x a więc w drugim liczniku mnozę tylko
przez x a potem −4x(x−1)=−4x2+4x
A Tomka sposób totalnie nie widzę...
2 mar 08:32
Licealistka: Może ktoś pomoc?
2 mar 12:08
Licealistka: | | (x+2)(x−1)x−4x(x−1)−(x+1)(x−1)2 | |
f) przykład = |
| = |
| | x3−2x2+x | |
| | x3−x2+2x2−2x−4x2+4x−x3−2x2−x−x2+2x−1 | | −2x2−3x−1 | |
|
| = |
| |
| | x3−2x2+x | | x3−2x2+x | |
Czemu mi nie wychodzi tak jak w odpowiedzi? co jest nie tak?
4 mar 11:15
Ani: jezeli sie nie pomylilam to powinno byc to tak:
| x3−x2+2x3−2x−4x2+4−x3+2x2−x−x2+2x−1 | |
| |
| x3−2x2+x | |
4 mar 12:00
Licealistka: (x+2)(x−1)x−4x(x−1)−(x+1)(x−1)
2
(x+1)(x−1)
2=(x+1)(x
2−2x+1)=x
3−2x
2+x+x−2x+1=x
3−2x
2+1
dobra jeden błąd poprawiony bo ma byc jeden plusik ten co poprawiłas Ani...

ale z resztą sama sie pogubiłam
4 mar 12:13
Licealistka: (x+1)(x−1)2=(x+1)(x2−2x+1)=x3−2x2+x+x2−2x+1=x3−x2−x+1
Ojjć jeszcz bardziej zamotałam..
4 mar 12:17
Licealistka: 
no i wyszło... w koncu

gdyby nie Ani nie dałabym sobie rady

dziękuje
4 mar 12:19