ciąg arytmetyczny
Aga: W ciągu arytmetycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma wyrazów stojących na miejscach
nieparzystych równa się 44, a suma pozostałych wynosi 33. Znajdź wyraz środkowy i liczbę
wyrazów tego ciągu.
29 lut 20:23
ICSP: S
wszystkich = 44+33 = 77
| | a1 + an | | a1 + an | |
Swszystkich = |
| * n = t * n przy podstawieniu t = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a1 + an | | n+1 | | n+1 | |
S{nieparzystych{ = |
| * |
| = t * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
mamy wiec układ równań :
77 = t * n
z tego wychodzi że :
n = 11
t = 7
dodatkowo warto tutaj zauważyć że :
a
srodkowy = t
Pozdrawiam
29 lut 20:48