fizyka
kris : Dwie bryłki lodu o temperaturze 0o C pocierano o siebie ze średnią prędkością v=8m/s. Oblicz z
jaką siłą F dociskano do siebie bryłki lodu jeżeli współczynnik tarcia między nimi wynosi
f=0,02 oraz, że masa stopionego lodu w czasie t=1min wynosi m=4g. Ciepło topnienia lodu wynosi
l=3,34 x105 J/kg
29 lut 20:04
ejendi:
czy rozwiązanie jeszcze potrzebne?
2 mar 00:01
ejendi:
Ct J/kg m kg t s vm/s f
334000 0,004 60 8 0,02
L=Q=m*Ct=1336 J
L=T*s=T*v*t
T=L/v*t=2,783333333 N
F=T/f=139,1666667 N
2 mar 12:33
ejendi:
Ct J/kg m kg t s v m/s f
334000 0,004 60 8 0,02
2 mar 12:36