Funkcja wykładnicza
Lama: Otóż jest sobie funkcja f(x)= −2lxl+4
Pytanie moje brzmi: jak zabrać się za rysowanie ? Co muszę zrobić najpierw? Jak użyć
przekształcenia związanego z wartością bezwzględną ? Pozdrawiam.
29 lut 20:04
Krzysiek: 1)y=2x
2)y=−2x
3)y=−2|x|
4)y=−2|x| +4
2)→3) możesz rozbić na 2 przypadki, lub skorzystać z własności gdy nakładamy moduł na sam 'x'
(zapewne była ta własność na lekcji )
29 lut 20:12
gogogogog: Rysujemy 1 a potem ? odbijamy jakoś ?
29 lut 20:26
Krzysiek: względem osi OX odbijamy symetrycznie
29 lut 20:51