proszę o pomoc??
łukasz: Arbuz o kształcie bardzo zbliżonym do kuli ma średnicę 30 cm a jego skórka ma grubość 2
cm,jaką część tego arbuza stanowi miąższ
5 kwi 18:17
łukasz: kto pomoże
5 kwi 18:33
tim: Liczysz V całego (r = 30)
Liczysz V miąższu (r = 28)
Liczysz procentowo Vm do Vc.
5 kwi 19:35
tim: Jeszcze raz.
V całego r = 15
V miąższu r = 13
...
5 kwi 19:41
łukasz: aha dzięki
5 kwi 19:55
łukasz: a jak to wyliczyć %
5 kwi 19:56
Denzel: V = pi*r2
V całego = 225cm2
V miaszu = 169cm2
robisz proporcje:
225169 = 100%x
225x = 16900 / :225
x ~ 75%
100%−75%=25%
V miaszu ~ 25%
5 kwi 20:46
tim: Danzel

Nie liczysz pola koła

Tylko
KULI!
do Łukasza
V
c − 100%
V
m − x%
5 kwi 20:47