Okręgi
p.io.tr.: Cześć. Proszę o pomoc!
Dane są promienie r1 i r2 okręgów stycznych zewnętrznie i prosta styczna do obu tych okręgów.
Znajdź promień okręgu stycznego do tej prostej i do tych okręgów.
29 lut 19:58
Ted:
29 lut 20:08
p.io.tr.:

Sorki za niedokładny rysunek

Czy mogę teraz z Pitagorasa wszystko wyliczyć? tz.
r
12 +(x+r)
2=r
12
29 lut 21:17
p.io.tr.: tfuuuuuu
r12 +(x+r)2=(r1+r)2
29 lut 21:20
p.io.tr.: plissssss POMOCY
29 lut 21:39
ejendi:
o.k. r12 +(x+r)2=(r1+r)2
i drugie rów.
r22 +(x+r)2=(r2+r)2
z tego x,r
29 lut 22:28
pi.ot.rek: no chyba raczej nie wychodzi...Może mi ktoś pomóc wyliczyć to r
29 lut 23:14
pi.ot.rek: Nikt nie umie mi pomóc

1 mar 00:07
ejendi:

rysunek nie jest proporcjonalny
nie wiem czy jeszcze się przyda ale ciekawe zadanie.
Wydumałem mianowicie
Odległość punktów styczności okręgów
x
2=(r+r1)
2−(r1−r)
2=4r1*r
y
2=(r+r2)
2−(r2−r)
2=4r2*r
(x+y)
2=(r2+r1)
2−(r2−r1)
2=4r1r2
z tego po uprzadkowaniu mamy
x+y=2
√r1r2
x=...
y=....
i dalej
2
√r1r2=2
√r(
√r1+
√r2)
1 mar 11:38
ejendi:
przydało się?
wzór jest dobry, sprawdzałem wykreślnie a poza tym ładnie wygląda
1 mar 23:54