funkcja homograficzna
Ann: Rozwiąż równanie w zależności od parametru m:
stanęłam na y=
4x −>[2,1]
i co dalej? jaki rysunek ?
29 lut 19:56
Ann: hm?
29 lut 20:08
Eta:
g(x)= m+3
brak rozwiązań dla m+3≤1 ⇒ dla m ≤ −2
dwa rozwiązania dla m+3 >1 ⇒ dla m > −2
29 lut 20:26
rumpek:
| |x + 2| | | x + 2 | | 4 | |
| = | |
| | = | |
| + 1| |
| |x − 2| | | x − 2 | | x − 2 | |
| | x + 2 | | (x − 2) + 4 | | 4 | | 4 | |
g(x) = |
| = |
| = |
| + 1 ⇒ f(x) = |
| T = [2,1] |
| | x − 2 | | x − 2 | | x − 2 | | x | |
Wystarczy teraz narysować ten wykres co podałaś / podałeś, a następnie przenieść to co jest pod
osią Ox nad nią. (pamiętając, że x≠2). Potem tylko odczytujesz rozwiązanie w zależności od
parametru m, czyli: 0 rozwiązań dla m∊ .. 1 rozwiązanie dla ... itp.
29 lut 20:30
rumpek: jak zwykle szybka i niezawodna
Eta
29 lut 20:30
Eta:
29 lut 20:31
Eta:
Jaka szybka? .......... widzisz ile musiałam się orysować
29 lut 20:32
rumpek: Eto, ale wykres chyba źle odbity

?
29 lut 20:34
Ann: hmm w notatkach od koleżanki z lekcji jest:
m∊ {−3,−2} 1rozw
wiec skad to sie wzielo?
29 lut 20:35
Eta:
Ajjjjjjjjjjjjj faktycznie

( ślepota
29 lut 20:36
rumpek: 
tyle rysowania
29 lut 20:36
Ann: właśnie nie odbijamy względem osi normalnej, a nie tej z przesuniecia[2,−3]?
29 lut 20:36
rumpek: właśnie odbijamy względem tej osi normalnej

(x≠2)
29 lut 20:37
Ann: dziękuję

29 lut 20:38
Eta:

0 rozwiązań dla m+3 <1 ⇒ dla m < −2
1 rozwiązanie dla m+3=0 i m+3=1 ⇒ dla m= −3 i m= −2
2 rozwiązania dla 0< m +3 <1 lub dla m+3 >1 m€ ......... dokończ
sorry ......z poprzedni błędny wykres
29 lut 20:50
Eta:
29 lut 20:53