obliczyc
prawie_jak_arystoteles:): | | 1 | |
wiem ze poczatek to taki bedzie: √n + |
| = |
| | √n+1 | |
| | √n√n+1 +1 | |
= |
| ale co dalej |
| | √n+1 | |
29 lut 19:48
Krzysiek: ale co Ty tu masz obliczyć ?można jeszcze usunąć niewymierność z mianownika..
29 lut 19:50
prawie_jak_arystoteles:): no jak to najprosciej zapisac co da sie poskreślać
29 lut 20:11
prawie_jak_arystoteles:): chciałbym sie dowiedziec czy da sie to tak poskracac aby powyzsze równanie równało się :
√n+1
czy da sie tak zrobić

?
a jak tak to jak

?
29 lut 20:24
prawie_jak_arystoteles:): 
?
29 lut 22:47
Basia:
nie napisałeś żadnego równania
jeżeli było
to mnożysz przez
√n+1 i dzielisz przez coś (o ile można)
wtedy masz
ale nie wiem czy to coś da; to zależy od tego "coś"
29 lut 23:01
prawie_jak_arystoteles:): dobrze nie będę owijał w bawełne a więc tak mam takie zadanie :
udowodnić twierdzenie za pomocą indukcji matematycznej:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∀n∊N,n≥2 |
| + |
| +...+ |
| > √n |
| | √1 | | √2 | | √n | |
wiec zrobilem tak ze
dla n=2 :
2 =2 Prawda
zakłaadam ze dla n≥2 :
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| > √n Prawda |
| √1 | | √2 | | √n | |
dla n+1:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| + |
| > √n+1 |
| √1 | | √2 | | √n | | √n+1 | |
i teraz DOWÓD
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| + |
| = |
| √1 | | √2 | | √n | | √n+1 | |
| | 1 | |
=√n+ |
| //i dlatego chciałem rozwiązać te powyższe równanie |
| | √n+1 | |
bo niewiem jak to zrobic inaczej...
a teraz bardzo proszę o pomoc w całym zadaniu
29 lut 23:21
Basia:
| | 1 | | √n(n+1) + 1 | | √n*n +1 | |
..... > √n+ |
| = |
| > |
| = |
| | √n+1 | | √n+1 | | √n+1 | |
29 lut 23:35
prawie_jak_arystoteles:): | | √n*n+1 | |
przepraszam  a skąd się wzieło |
| |
| | √n+1 | |
jakos nie moge zrozumiec
29 lut 23:50
prawie_jak_arystoteles:): ?
1 mar 00:22
prawie_jak_arystoteles:): ?
1 mar 12:46
Otola:
bo
√n(n+1) > √n*n
1 mar 12:55
prawie_jak_arystoteles:): aha już rozumiem dziękuje to tak trzeba troche "widzieć" wzór żeby to zrobić
1 mar 13:27