stereometria
Marta: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4. Przekątna
graniastosłupa tworzy z podstawą kąt o mierze 45 stopni. Wskaż objętość graniastosłupa
29 lut 19:39
konrad:

d=a
√2
tg α = h/d
z tego wyliczysz wysokość, a dalej to już chyba wiesz jak
29 lut 19:43
Marta: ok, dzięki wielkie
29 lut 19:45
Marta: a nie lepiej mi to wyliczyć z sinusa 45 stopni ?
29 lut 20:03
konrad: sin α=h/p (gdzie p niech oznacza przekątną graniastosłupa)
a co z tego wyliczysz?
29 lut 20:06
Marta: ok, źle naniosłam dane na ten rysunek. sorki. I dzięki jeszcze raz
29 lut 20:07
Marta: liczyłeś to zadanie może? bo mi wyszło 32{2}. Ale nie jestem pewna tego wyniku
29 lut 20:12
konrad: 64√2
29 lut 20:17
Marta: mógłbyś mi napisać jak ci to wyszło ?
29 lut 22:21
konrad: d=4√2
tg 45=h/4√2
1=h/4√2
h=4√2
V=42*4√2
V=64√2
29 lut 22:28
Marta: już wiem gdzie miałam błąd, dzieki jeszcze raz
29 lut 22:36