Funkcja Homograficzna
Yay: mógłby ktoś wyjaśnić algebraicznie czemu funkcja homograficzna ax+bcx+d w załozeniach nie
może miec c=0 i ad=bc ?
Oraz skąd wiadomo że zbiorem wartości tej funkcji jest zbiór R/{ac} ?
29 lut 19:22
Jolanta: b i d to tylko przesunięcia funkcji wykres robisz gdy a≠0 i b≠0
| | 1 | |
y= |
| masz hiperbolę x nie może byc =0 |
| | x | |
| | 1 | |
y= |
| tez masz hiperbolę c=3 |
| | 3x | |
gdyby a=0 tez nie byłoby wykresu
nie będzie wykresu nie będzie co przesuwać nie ważne że b i d będą liczbami różnymi od 0
29 lut 19:31
29 lut 19:33
Yay: b i do to nie przesunięcia.. przecież przesunięciem są wzory na asymptoty u{−d/c} i u{a/c} więc
rozumiem juz czemu c≠0 ale dalej nie wiem czemu ad≠bc
29 lut 20:09
pigor: | | a | | b | |
...bo gdyby ad=bc /:(cd) ⇔ |
| = |
| = t∊R\{0} ⇔ a=ct i b=dt , |
| | c | | d | |
a wtedy
| | ax+b | | ctx+dt | | t(cx+d) | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = t =const  i tyle . ... |
| | cx+d | | cx+d | | cx+d | |
29 lut 20:26
Yay: dzieki wielkie pigor
29 lut 20:56