matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stereometria
bella:
Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej
√
3
i wysokości 2. Powinno wyjść 7,5
√
3
Bardzo proszę o pomoc, no za każdym razem wychodzi mi inaczej
29 lut 19:18
dero2005:
a =
√
3
h = 2
a
2
√
3
(
√
3
)
2
√
3
3
P
p
=
=
=
√
3
4
4
4
P
b
= 3*a*h = 3*
√
3
*2 = 6
√
3
3
3
12
15
P
c
= 2P
p
+P
b
= 2*
√
3
+ 6
√
3
=
√
3
+
√
3
=
√
3
= 7,5
√
3
4
2
2
2
29 lut 21:23