matematykaszkolna.pl
rita: błagam o pomocemotikonka:( punkty A=(-2,6) i B=(8,16) należa do wykresu funkcji f(x)=ax(kwadrat)+bx+c. Funkcja ma dwa miejsca zerowe ,a wierzchołek paraboli będącej jej wykresem należy do prostej y=-2x+3. Znajdź wzór tej funkcji. Prosze o jak najszybsz pomocemotikonka z gory dziekujeemotikonka
7 maj 21:17
Iza: trzeba rozwiążać układ trzech równań: punkt A należy do tej funkcji czyli -2 to współrzędna x więc podstawiam do wzoru (-2 zamiast x) ax2+bx+c, i 6 to współrzędna y więc zamiast y wstawiamy 6 do tego samego wzoru: 6=(-2)2a-2b+c i to samo z punktem B: 16=82a+8b+c. Trzecie równanie otrzymamy z wierzchołka W(p,q)-współrzędne wierzchołka. Należa do prostej y=-2x+3 wiec to samo co wyżej q-współrzedna y wiec wstawiamy za y, a p za x. Przy czym p=-b/2a, a q=-Δ/4a, a Δ=b2-4ac stad: -(b2-4ac)/4a= -2( -b/2a) +3 - tu wstawiliśmy p iq do równania y=-2x +3 Trzeba teraz rozwiązać ten układ trzech równań. zaraz napisze wynik a ty napisz czy rozumiesz coś z tegoemotikonka pozdrawiam
7 maj 21:30
rita: oj ja chyba nie wiem jaki mam zrobic ten uklad i wogole jak go rozwiazac:( a tak wogole bardzo dziekuje za pomocemotikonka
7 maj 21:59