rita: błagam o pomoc

:( punkty A=(-2,6) i B=(8,16) należa do wykresu funkcji
f(x)=ax(kwadrat)+bx+c. Funkcja ma dwa miejsca zerowe ,a wierzchołek paraboli będącej jej
wykresem należy do prostej y=-2x+3. Znajdź wzór tej funkcji. Prosze o jak najszybsz
pomoc

z gory dziekuje
Iza: trzeba rozwiążać układ trzech równań:
punkt A należy do tej funkcji czyli -2 to współrzędna x więc podstawiam do wzoru (-2
zamiast x) ax
2+bx+c, i 6 to współrzędna y więc zamiast y wstawiamy 6 do tego samego
wzoru:
6=(-2)
2a-2b+c i to samo z punktem B:
16=8
2a+8b+c. Trzecie równanie otrzymamy z wierzchołka W(p,q)-współrzędne wierzchołka.
Należa do prostej y=-2x+3 wiec to samo co wyżej q-współrzedna y wiec wstawiamy za y, a p
za x. Przy czym p=-b/2a, a q=-Δ/4a, a Δ=b
2-4ac stad:
-(b
2-4ac)/4a= -2( -b/2a) +3 - tu wstawiliśmy p iq do równania y=-2x +3
Trzeba teraz rozwiązać ten układ trzech równań. zaraz napisze wynik a ty napisz czy
rozumiesz coś z tego

pozdrawiam