nie potrafię rozwiązać tych przykładów
gość: f'x=(x2+2xy)/(x−y)
f''xy=(x2y2+xy)/y
29 lut 19:16
Krzysiek: a co masz obliczyć?
29 lut 19:17
gość: pochodne cząstkowe
29 lut 19:18
gość: bardzo proszę o pomoc
29 lut 19:21
Krzysiek: no tak, ale jakie?
| | x2 +2xy | |
masz f(x,y) = |
| ? |
| | x−y | |
i chcesz policzyć pochodną po x ?
jeżeli tak, to wtedy y traktujesz jako stałą czyli np. pochodna po 'x', z 'y' to zero.
29 lut 19:23
gość: chce policzyć po x, i wiem, że muszę skorzystać ze wzoru na iloraz, ale nie wiem jak ma to
wyglądać następnie
29 lut 19:27
Krzysiek: to spróbuj sam/a policzyć, tak jak w przypadku funkcji jednej zmiennej (możesz np. dla
ułatwienia przyjąć np. y=5 , oczywiście potem musisz wrócić do y )
29 lut 19:31
gość: ok, dzięki. pierwszy przykład już mam. ale z drugim nie daję rady. wiem, że powinno wyjść 2x
29 lut 19:34
Krzysiek: | df(x,y) | | 1 | |
| = |
| (2xy2 +y ) |
| dx | | y | |
| d2 f(x,y) | |
| =f''xy =... (teraz stała to x , spróbuj sam/a ) |
| dydx | |
29 lut 19:42
29 lut 19:49
Krzysiek: zapewne obliczałeś/aś pochodną pierwszego rzędu po y !
| | 1 | |
(poza tym jest źle..nie mogłeś wyciągnąć |
| bo to w tym przypadku nie jest stała tylko |
| | y | |
musisz skorzystać ze wzoru na pochodną ilorazu )
po 2 ty masz obliczyć pochodną drugiego rzędu
czyli masz policzyć pochodną po y z tego co ja obliczyłem
29 lut 19:53
gość: | | 2xy2+y | | (2xy2+y)'y−(2xy2+y)y' | | 2x2y2+y−2xy2−y) | |
f''xy= |
| = |
| = |
| ten zapis jest w |
| | y | | y2 | | y2 | |
porządku?
29 lut 20:04
Krzysiek: tak
29 lut 20:07
gość: skracam i zostaje 2x.. ogromne dzięki
29 lut 20:10
gość: Jeszcze mam takie zadanko. Obliczyć pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji y = x3 + 1
oraz y = x + 1. Od czego zacząć to zadanie? Muszę rozwiązać za pomocą całki oznaczonej.
29 lut 20:12
29 lut 20:20
gość: nie rozumiem skąd to się bierze 2∫o1? czyżby 2 dlatego, że są to dwa pola? przecież te funkcje
się przecinają, wiec dlaczego jest pierwsza w zapisie? czyli mam brać pod uwagę tylko jedną
stronę osi?
29 lut 20:28
Krzysiek: jak widać z rysunku te pola są takie same, więc liczymy jedno i mnożymy przez 2
∫01 −dlatego jest od 0 do 1 bo całkujemy od 0 do 1 dla x, są to granice całkowania
29 lut 20:31
gość: | | x2 | | x4 | |
następnie mam |
| − |
| , podstawiam najpierw większą liczbę, czyli 1, później 0 i |
| | 2 | | 4 | |
29 lut 20:38
gość: wydaje mi się, że funkcja x
3+1 powinna być pierwsza w zapisie. ten wynik po pomnożeniu da mi
| | 1 | |
1, a powinno być |
| ( tak napisał mi profesor) |
| | 2 | |
29 lut 20:45
gość: *po pomnożeniu przez 2
29 lut 20:46
Krzysiek: gdyby x3 +1 była pierwsza to wyszło by pole ujemne...
być może było jeszcze, np. że x≥0 (i wtedy liczymy tylko to jedno pole)
Jeżeli jednak tylko taka była treść to zdanie wg mnie jest dobrze i powinno wyjść 1
29 lut 20:50
gość: wydaje mi się, że S= | a∫b f(x)dx |
29 lut 20:54