Zadania z kombinatoryki
Mykolog: Witam, mam do wyliczenia zadania z kombinatoryki, jest to moja praca kontrolna na semestr, może
ktoś sprawdzić czy dobrze wyliczyłem?
Zadanie 1. Tworzymy dwuznakowe kody kreskowe z liter lub cyfr. Ile jest takich kodów, w których
występuje co najmniej jedna litera, jeśli:
a) Nie rozróżniamy liter małych i wielkich
b) Rozróżniamy litery małe i duże.
Zakładamy, że alfabet składa się z 26 liter.
Moje rozwiązanie:
a) 36
2 − 10
2 = 1296 − 100 = 1196
b) 62
2 − 10
2 = 3844 − 100 = 3744
Zadanie 2. Przedsiębiorca chce produkować chorągiewki składające się z trzech poziomych pasów
równej szerokości, każdy w innym kolorze. Ile rodzajów takich chorągiewek może produkować,
jeśli ma do dyspozycji 8 kolorów?
Moje rozwiązanie:
(zastosowałem wariacje bez powtórzeń)
n= 8
k= 3
Zadanie 3. Na peronie czekają na pociąg cztery osoby, które oznaczymy literami A, B, C, D.
Podjechał skład złożony z siedmiu wagonów. Na ile sposobów osoby te mogą:
a) Zająć miejsca w wagonach
b) Zająć miejsca w wagonach, tak aby każda osoba była w innym wagonie
c) Zająć miejsca tylko w dwóch wagonach?
Moje rozwiązanie:
a) (zastosowałem wariacje z powtórzeniami)
n= 7
k= 4
W= 7
4 = 2401
b) (zastosowałem wariacje bez powtórzeń)
n= 7
k= 4
c) (zastosowałem wariacje z powtórzeniami)
n= 2
k= 4
W= 2
4 = 16
Zadanie 4. Każdemu z czterech graczy należy przydzielić 13 kart z talii 52−kartowej. Na ile
sposobów można to zrobić, tak aby gracze A i B otrzymali po dwa asy, a gracze C i D po dwie
damy?
Moje rozwiązanie:
(zastosowałem kombinacje)
Odejmuję z talii 8 kart, bo one są przydzielone już jak by na wstępie, każdy je ma i
kombinujemy tylko ile sekwencji może być pozostałych kart:
52 − 8 = 44
n= 44
k= 4
Po obliczeniu z wzoru na kombinacje wychodzi 271502 możliwych rozdań.
Czy zastosowałem właściwe wzory w tych zadaniach? Czy obliczenia są dobre? Z góry dziękuję za
pomoc