ROZWIĄŻ NIERÓWNOŚCI! Proszę o pomoc
Biedaczek: Rozwiąż nierównosci:
Zad.2.56
c) x > 6x2
d) (−x+5)(x+2) > 0
e) (1+x)(3−2x) ≤ 0
f) −√3x2 + 3x < 0
Zad.3/56
a) x2 < 1
b) 13x2 + 4 > 0
c) −2x2 ≥ 0
d) x2 ≥ 4
e) −4x2 − 1 < 0
f) x2 8 ≥ 0
29 lut 18:54
29 lut 18:56
Biedaczek: W przykładzie e) z zad. 3 powinno być −4x2
29 lut 18:56
Jolanta:

6x
2−x<0
x(6x−1)<0
x(6x−1)=0
x=0 6x=1
| | 1 | |
x= |
| masz miejsca zerowe paraboli a>0 (a=6) ramona paraboli w góry |
| | 6 | |
podobnie inne zadania
miejsca zerowe wyznaczasz rysujesz i patrzysz gdzie y>0 a gdzie y<0
29 lut 19:01