Ciąg arytmetyczny
anna: Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 24 a szósty 9. Suma pięciu początkowych wyrazów
wynosi ?
29 lut 18:15
Jolanta: a
n=a
1+(n−1)*r
a
3=a
1+2r a
6=a
1+5r
|24=a
1+2r
|9=a
1+5r
rozwiaz
29 lut 18:30
anna: r mi wyszło − 5 i dalej nie potrafię tego ruszyć..... proszę o pomoc...
29 lut 18:43
Eta:
a
6−a
3= 3r ⇒ 3r=−15 ⇒ r= −5
a
1= a
3−2r ⇒ a
1= 34
a
5= a
3+2r ⇒ a
5=..........
| | a1+a5 | |
S5= |
| *5=........... |
| | 2 | |
29 lut 18:45
Jolanta: jeżeli wyszło r=−5 to podstawiasz albo do pierwszego albo do drugiego równania i liczysz a1
24=a1−10
34=a1
a5=a1+4r
a5=34−20=14
i teraz do wzoru na sumę podstawiasz
29 lut 18:52
anna: okej dzięki, wyszło 120
29 lut 18:59
Jolanta: tak
29 lut 19:03
anna: Napisze mi ktoś jakie podjąć kroki żeby się w tym nie pogubić robiąc podobne zadanie ?
29 lut 19:03
Jolanta: wzory musisz znac po lewej stronie masz ciągi liczbowe kliknij
29 lut 19:13