Zaznacz na płaszczyźnie zbiory.
Iris: Mam zadanko, którego nie potrafię dobrze zrobić:
Zaznacz na płaszczyźnie zbiory A, B, A∩B oraz B\A, jeżeli:
A={(x,y)∊R2 : 2|x|≤16 i 3|y−1|≤9},
B={(x,y)∊R2 : 2|x|+|y|≤8}.
W jaki sposób zaznaczyć te zbiory? Niby rozwiązałam nierówności podane dla zbioru A, ale nie
wiem, co dalej z wynikami. Co zrobić ze zbiorem B? Będę wdzięczna za wszelką pomoc.
29 lut 18:15
Iris: up
29 lut 18:29
Krzysiek: 8=23
więc musisz rozwiązać taką nierówność: |x|+|y|≤3
rozpatrz 4 przypadki: x,y dodatnie, jedna ujemna druga dodatnia i obie ujemne
29 lut 18:32
Iris:

Ok, dziękuję. Już to zrobiłam w międzyczasie

Teraz tylko próbuję dojść, co mam źle w rysunku
zbioru A, bo część wspólna A i B nie zgadza się do końca z odpowiedzią z książki. Jak
narysować zbiór A? Wyszło mi, że y∊<−1;3>, a x<−4;4>. Po prostu zaznaczyłam te punkty na
osiach i połączyłam je prostymi, czyli mniej więcej tak jak na rysunku(kolor szary). Zbiór
B−kolor pomarańczowy. Podaną w odpowiedziach część wspólną A i B zakreskowałam czerwoną
przerywaną. Nie wiem, skąd wzięły się te zielone fragmenty.
29 lut 18:58
Krzysiek:

zbiór A
y∊[−1,3] czyli zbiór zawiera się od prostej y=−1 do prostej y=3
podobnie x
29 lut 19:05
Iris: Aha, no tak! Już wszystko rozumiem. Bardzo dziękuję za rozjaśnienie sprawy
29 lut 19:37