proszę o pomoc !
Karolinka: koszt rocznej eksploatacji samochodu zależy od liczby przejechanych km. dla samochodu,
którym przejechano 10 tys km koszt ten = 10 360zl. Koszt eksploatacji rośnie liniowo i
dla samochodu który przejechał 25 tys km = 20 860 zł
a) przedstaw graficznie zależność miedzy liczba przejechanych km, a kosztem ekspl.
samochodu
b) znajdź wzór opisujący tę zależność
c) wyznacz koszt eksploatacji samochodu, który przejechał 15 tys km
5 kwi 17:44
Basia:
a)
na osi OX zaznaczasz kilometry; na osi OY koszty w złotych
zaznacz punkt A(10000,10360) i punkt B(25000,20860) i przez te dwa punkty poprowadź
półprostą; początek półprostej powinien być na osi OX
b)
zależność jest liniowa czyli
y = ax+b
10360 = 10000a +b /*(−1)
20860 = 25000a +b
−10360 = −10000a − b
20860 = 25000a+b
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10500=15000a
| | 10500 | | 105 | | 21 | |
a = |
| = |
| = |
| =7 |
| | 15000 | | 15 | | 3 | |
a=7
−−−−−−−−−−−−−−−−−
10360=10000*7+b
b=10360−70000
b=−49640
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = 7x − 49640
nie pomyliłaś się przepisując treść ?
ten wzór jest idiotyczny
dla x=0 (czyli 0 przejechanych kilometrów koszty eksploatacji wychodzą ujemne)
c)
podstaw do wzoru za x 15000 i wylicz y
5 kwi 18:11
Karolinka: dzieki Basiu
5 kwi 18:13
Karolinka: taka była treść. bez żadnych pomyłek.
5 kwi 18:14
Karolinka: a=0,7 a nie 7 chyba
5 kwi 18:16
Karolinka: i wtedy b=3360
5 kwi 18:18
Bogdan:
Mamy 2 punkty: A = (10000, 10360), B = (25000, 20860)
Budujemy linię prostą przez te punkty y = ax + b
| | 20860 − 10360 | | 10500 | | 7 | |
a = |
| = |
| = |
|
|
| | 25000 − 10000 | | 15000 | | 10 | |
y − 10360 =
17(x − 10000) => y =
17x + 3360
5 kwi 18:19
Kasia: Bogdan pomożesz mi też ? https://matematykaszkolna.pl/forum/13028.html
5 kwi 18:21