
Trójkąt prostokątny, mający przyprostokątne o długościach 8 cm i 4 cm obraca się dookoła
prostej zawierającej przeciwprostokątną. Oblicz objętosc i pole powierzchni powstałej bryły.
Mógłby ktoś wytłumaczyc jak rozwiązac takie zadanie?
bryła składa sie z 2 stozków
wysokośc opuszczonana przeciwprostokatna dzieli trókąt na 2 trójkaty podobne i każdy z nich
jest podobny do dużego trójkata
w trójkątach podobnych stosunek przyprostokatnych jednego trójkata jest równy stosunkowi
przyprostokatnych drugiego trójkata
| 4 | x | h | |||
= | = | ||||
| 8 | h | y |
| 1 | ||
P= | 8*4=16 | |
| 2 |
| 1 | ||
P= | c*h | |
| 2 |
| 1 | |
4√5*h=16 | |
| 2 |
| 16√5 | 8√5 | |||
no wyszło mi że y= H= | a h=R= | no i objętosc wychodzi inna niż w | ||
| 5 | 5 |
| 1 | 8√5 | 256 | ||||
V= | ( | )2*4√5= | √5 | |||
| 3 | 5 | 15 |