funkcje funkcje
ikusia: Proporcjonalność prosta:
Uzasadnij, że następujące wielkości są wielkościami wprost proporcjonalnymi:
a) obwód rombu i długość jego boku
b) długość promienia okręgu i jego obwód
c) objętość prostopadłościanu i pole jego podstawy
Z góry dziękuję
29 lut 17:07
asdf: a) długość rombu = a, obwod rombu = 4a
im większe a tym większy obwód
b) r = promień, obwód okręgu = 2πr
c) V prostopadłościanu = a * b * h, Pp = a*b
Im większe p. podstawy tym większa objętość (zakładając, ze h jest stałe)
tak na logike
29 lut 17:19
asdf: o to chodziło?
29 lut 17:19
ikusia: Więc te wartości są wprost proporcjonalne? chyba o to chodzi
29 lut 17:23
asdf: Przeczytaj treść zadania:
Pisze uzasadnij, a nie określ czy jest to wartość wprost proporcjonalna czy odwrotnie
proporcjonalna
29 lut 17:33
ikusia: dobra dobra już kumam, dzięki wielkie
29 lut 17:37
asdf: nie ma za co
29 lut 17:42