indukcja matematyczna
prawie_jak_arystoteles:): Za pomocą indukcji matematycznej udowodnić twierdzenie:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
∀n∊N,n≥2 sn = |
| + |
| +...+ |
| ≥ |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | 24 | |
ja zrobiłem tyle:
| | 1 | | 1 | | 13 | |
dla n=2 s2 = |
| + |
| ≥ |
| //nie wiem czy ma byc tak |
| | 1+1 | | 2+2 | | 14 | |
| | 1 | | 13 | |
czy moze tak: |
| ≥ |
| |
| | 1+2 | | 14 | |
zakladam ze dla n≥1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
sn = |
| + |
| +...+ |
| ≥ |
| Prawda |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | 24 | |
dla n+1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
sn = |
| + |
| +...+ |
| + |
| ≥ |
| |
| | n+1 | | n+2 | | 2n | | 2n+1 | | 24 | |
Dowód:
i dalej nie wiem co robić proszę pomocy
29 lut 16:55
prawie_jak_arystoteles:):
1 mar 13:28
matma love: zapomniałeś o konfrontacji z założeniem
1 mar 13:35
prawie_jak_arystoteles:): jakiej konfrontacji

?
1 mar 13:54
prawie_jak_arystoteles:): ja nie wiem czy to dobrze w ogóle zrobiłem pewnie to jest wszystko źle
1 mar 13:55
ICSP: Wczoraj Basia podała ci rozwiązanie . Nie podoba się ?
1 mar 15:02
prawie_jak_arystoteles:): czy moze ma być to tak

? :
| | 1 | | 1 | | 13 | |
dla n=2 s2 = |
| + |
| > |
| |
| | 2+1 | | 2+2 | | 24 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
dla n+1 sn+1 = |
| + |
| +...+ |
| > |
| |
| | n+1 | | n+3 | | 2n+1 | | 24 | |
1 mar 15:12
prawie_jak_arystoteles:): tak ale nie moge zrozumiec i chciałem o jakies wytłumaczenie
1 mar 15:13
ICSP: 1. Brak założenia
2. Teza zła.
1 mar 15:13
prawie_jak_arystoteles:): więc mógłbyś mi pomóc z małym komentarzem

| | 1 | |
np niewiem dlaczego basia podaje |
| na koncu zapisu |
| | 2n+2 | |
w pierwszym etapie dla n=1
1 mar 15:16
Basia:
a ile to jest 2(n+1) ?
1 mar 15:18
ICSP: ponieważ zamiast n wstawiła n+1
| 1 | | 1 | | 1 | |
| teraz zamiast n wstawiam n+1 : |
| = |
| |
| 2n | | 2(n+1) | | 2n + 2 | |
1 mar 15:19
Basia:
już się nie wtrącam; ćwicz ICSP zdolności pedagogiczne, mnie już:
1. i tak nic nie pomoże
2. nie są potrzebne
1 mar 15:23
ICSP: Nie
Basiu czekaj

Ja się na indukcji nie znam
1 mar 15:24
Basia: e tam.....................
1 mar 15:31
ICSP: na prawdę

Proste przykłady zrobię ale takie jak np. ten sprawiają mi już nie lada problemy
1 mar 15:34
prawie_jak_arystoteles:):
basia napisała w tezie :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
T: |
| + |
| +...+ |
| + |
| + |
| > |
| |
| | n+2 | | n+3 | | 2n | | 2n+1 | | 2n+2 | | 24 | |
a ja w tezie bym napisał w ten sposób :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 13 | |
T: |
| + |
| +...+ |
| > |
| |
| | n+2 | | n+3 | | 2n+2 | | 24 | |
| | 1 | | 1 | |
nie moze byc chyba ... |
| + |
| ... |
| | 2n | | 2n+1 | |
i to mnie boli

ale jezeli tak ma byc to ok
1 mar 15:57
ICSP: ale przecież liczby zwiększają sie co jeden w mianowniku
1 mar 15:58
Basia:
| | 1 | |
a jaki jest wyraz poprzedzający |
| ? |
| | 2n+2 | |
i trzeci od końca ?
suma 1+2+....+n = 1+2+3+....+(n−3)+(n−2)+(n−1)+n
suma (n+1) + (n+2)+....+(2n) = (n+1) + (n+2)+....+(2n−3)+(2n−2)+(2n−1)+(2n)
itd.
1 mar 16:00
prawie_jak_arystoteles:): masz racię

przepraszam ..., sory nie widziałem takiego prostego myku
dopiero widzę o co to chodzi

Dziękuję
1 mar 16:08