Czworokąty, prostokąt.
Hiromi_Ise: Szczytowa ściana strychu ma kształt trójkąta równoramiennego o podstawie 4 m i wysokości 4 m. W
tej ścianie na wys. 1 m nad powierzchnią stropu architekt zaprojektował okno w kształcie
prostokąta, które ma przepuszczać możliwie najwięcej światła. Podaj wymiary tego okna.
29 lut 16:54
Hiromi_Ise:

Zrobiłam to tak:
z tw pitagorasa obliczyłam długość |CB|=
√20
| | 4 | |
Pole prostokąta EFGH to P = xy = x( |
| ), gdzie x∊(0,4) |
| | 3−x | |
I tutaj stoję, bo zrobiłam to na podstawie przykładu, gdzie w tym miejscu wychodzi P(x) =
| | 2 | |
− |
| x2 +8x. Wtedy piszą, że "Zauważamy, że P(x) to funkcja kwadratowa o ujemnym |
| | √3 | |
współczynniku prze x zatem funkcja P(x) przyjmuje wartość największą w punkcie o odciętej x
w,
Jak mam wyliczyć to z tego co mi wyszło? W ogóle to dobrze wyszło?
29 lut 17:13
Hiromi_Ise: up
29 lut 17:24
Hiromi_Ise: up
29 lut 17:46
Hiromi_Ise: up
29 lut 18:13
Hiromi_Ise: up
29 lut 18:56
Hiromi_Ise: up
29 lut 20:07
Hiromi_Ise: up
1 mar 12:14