matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciag Maclaurina
all_time_happy:
prosze napisac rozwiniecie dla ciagu Maclaurina e
x
cosx, dziekuje
29 lut 16:53
Gaj:
n=∞
x
3
n
e
x
cosx = 1 + ∑ (−1)
n
[
]
n!(2n)!
n=1
29 lut 18:12
hwdtel x3:
Nie nie tak:
x
x
2
x
3
e
x
=1 +
+
+
...
1!
2!
3!
x
2
x
4
x
6
cosx = 1 −
+
−
...
2!
4!
6!
x
3
5x
4
x
5
x
6
e
x
cosx=1+x−
−
−
−
... o ile dobrze policzone(wymnożone)
3
24
30
720
1 mar 07:27