Monotoniczność ciągu
Agaaa: Monotoniczność ciągu:
Nie wiem ajk to zrobić, podane mamy tylko definicje.
Zadania nie wiem jak rozwiązać, proszę o rozwiązanie choć jednego podpunktu, żebym wiedziała o
co chodzi,r esztę postaram się jakoś zrobić.
1. Zbadaj monotoniczność funckji:
a) an= −n
2 − 3n
29 lut 16:43
wmboczek: weźmy dowolne n naturalne
an+1−an=−(n+1)2−3(n+1)+n2+3n=−2n−4<0
kolejny wyraz jest zawsze mniejszy od poprzedniego ciąg malejący
29 lut 16:47
Agaaa: i to co napisałeś to wszystko czy coś jeszce muszę zrobić? i skąd wiem, że jest to <0?
29 lut 16:51
29 lut 16:56
Agaaa: a skąd wzięło się to n2 + 3n?
29 lut 17:03
Agaaa: ok, już wiem, a w b, będzie tak:
29 lut 17:09
jak to zrobić?:
29 lut 17:13