matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrazenia algebraiczne. zapisz w jak najprostszej postaci
Kasandra:
Wyrażenia algebraiczne. Zapisz w jak najprostszej postaci:
3x − 12
a) 2x + 5 −
=
3
12x + 16
10x + 15
b)
−
=
4
5
9 − 6x
21 − 14x
c)
−
=
3
7
4(x−1)
10x − 50
d)
− 3 *
=
2
5
z góry dzięki <3
29 lut 16:30
dawid:
−(4n+2d)+5n
5 maj 14:49