ciągi
bartek: jak policzyć sume wyrazów ciągu który nie jest geometrycznym ani arytmetycznym?
29 lut 16:30
MIla: To zależy od ciągu.
29 lut 16:39
bartek: an=(−1)n+1(2n−1)
29 lut 16:41
bartek: tam jest do n+1 potegi
29 lut 16:41
bartek: an=(−1)n+1 (2n−1)
29 lut 16:41
bartek: an=(−1)n+1 *(2n−1)
29 lut 16:41
bartek: pomóżcie, nigdy sie nie spotkałem z tego typu zadaniem
29 lut 16:49
asdf: an = (−1)n+1 (2n−1)
29 lut 16:51
MIla: Policz kilka początkowych wyrazów, podstawiając n= 1
potem n=2
dalej nie jestem pewna jak wygląda an
29 lut 16:52
MIla: a1 = 1
a2 = −3
a3 = 5
a4= −7
a5= 9
jeśli dobrze odczytałam wzór ciągu.
Możesz pogrupować osobno wyrazy ujemne i dodatnie i chyba dasz radę.
29 lut 17:17
bartek: też to zauważyłem, pewnie miedzy dodatnimi liczbami jest taka sama róznica jak i w ujemnych
?tak na oko strzelam

ps miedzy dodatnimi r= 4 a ujemnym r=−4. dodatnich musi byc tyle samo co ujemnych
29 lut 20:42
Man in black: Masz tu dwa ciągi arytmetyczne...
29 lut 20:45
bartek: 51 ujemnych dodatnich 50
29 lut 20:47