PROblem
TOmek :

Przez środek wysokości trójkąta równobocznego poprowadzono prostą równoległą do jednego z
boków(patrz rysunek). Oblicz stosunek pól figur na jakie ta prosta podzieliła trójkąt.
2x=h
nie wiem jak do tego dojśc.
29 lut 16:25
TOmek :
29 lut 16:41
asdf:

trójkąty przystające to te w różowych kólkach?
29 lut 17:09
TOmek : raczej nie
29 lut 17:36
asdf: przystające = te same
przecież są położone na takich samych prostych
29 lut 17:42
TOmek : niebieska kropka to kąt prosty, ten dolny trójkąt rozowy to jest trójkąt prostokątny, lecz ten
drugi nie jest prostokątny, poniewaz czerwone kreska jest równoległa do lewego ramienia
ramienia, wiec niemozliwoscia jest by tam był kąt prosty
29 lut 17:46
TOmek :
29 lut 19:03
Mila:

ΔKDM∼ΔADC
KD=1/4 a
ΔLKB∼ΔABC w skali 3/4
| | 3 | |
zatem PΔLKB= ( |
| )2 PΔABC |
| | 4 | |
Dokończysz?
29 lut 21:27
TOmek : oo wielkie dzieki
29 lut 21:38
Mila:
29 lut 21:43
qwerty123: źle rozwiązane. pisze,ze stosunek pól figur na jakie podzieliła ta prosta trojkąt,a nie
stosunek małego trojkąta do dużego
4 kwi 20:19
karol: nie sa przystajace trolololo! jeden z nich nawet kąta prostego nie ma! omg!
9 cze 14:44