matematykaszkolna.pl
pomocy potrzebne do 6marca foka895@wp.pl: 1.oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego , w którym krawędź boczna o długości 1 jest nachylona do podstawy pod katem 45 stopni. 2. znajdź miarę kąta nachylenia przekątnej sześcianu do jego podstawy. 3.przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 3x5.jaka jest objętość i pole powierzchni tego walca. 4. oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 4 i przekątnej 5. 5.oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o długośći podstawy 8 i kącie nachylenia ściany bocznej do podstawy 60stopni. 6.długość krawędzi bocznej ostrosłupa sześciokątnego prawidłowego jet równa 7. kąt między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy ma miare 45stopni. oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa. 7.oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o długości podstawy 5 i krawedzi 8. 8.wysokość graniastosłupa protego ma długość 15, a jego podstawą jest trapez równoramienny o bokach długości 3, 2, 1 i 2. pod jakim kątem przekątna graniastosłupa jest nachylona do podstawy? 9. przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku 3.oblicz objętość tego walca. 10. oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawedzi podstawy równej 3 i wyokosci 2.
29 lut 15:31
Krzysiek: spróbowałeś/aś Sam/a coś policzyć? skorzystać z zeszytu, podręcznika czy z internetu: https://matematykaszkolna.pl/strona/i19.html Czy liczysz na gotowce?
29 lut 15:43
foka895@wp.pl: szczerze to próbowałam, ale nie mam pojecia jak zabrac do niektórych zadań. , ma tych zadań ponad 100. i tylko tych 30 nie zrobiłam.
29 lut 16:07
Asia:
11 wrz 15:53