pomocy potrzebne do 6marca
foka895@wp.pl: 1.oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego , w którym krawędź boczna o
długości 1 jest nachylona do podstawy pod katem 45 stopni.
2. znajdź miarę kąta nachylenia przekątnej sześcianu do jego podstawy.
3.przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 3x5.jaka jest objętość i pole powierzchni
tego walca.
4. oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 4 i przekątnej
5.
5.oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o długośći podstawy 8 i kącie
nachylenia ściany bocznej do podstawy 60stopni.
6.długość krawędzi bocznej ostrosłupa sześciokątnego prawidłowego jet równa 7. kąt między
ścianą boczną a płaszczyzną podstawy ma miare 45stopni. oblicz pole powierzchni bocznej
ostrosłupa.
7.oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o długości podstawy 5 i krawedzi 8.
8.wysokość graniastosłupa protego ma długość √15, a jego podstawą jest trapez równoramienny o
bokach długości 3, √2, 1 i √2. pod jakim kątem przekątna graniastosłupa jest nachylona do
podstawy?
9. przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku 3.oblicz objętość tego walca.
10. oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawedzi podstawy równej
√3 i wyokosci 2.
29 lut 15:31
29 lut 15:43
foka895@wp.pl: szczerze to próbowałam, ale nie mam pojecia jak zabrac do niektórych zadań. , ma tych zadań
ponad 100. i tylko tych 30 nie zrobiłam.
29 lut 16:07
Asia:
11 wrz 15:53