Graniastosłup.
Dziś_bez_imion.: Witam Was w to piękne lutowe popołudnie.

Na jutro mam jakieś 18 zad. ze stereometrii i mam szczerą nadzieję na lekką pomoc. Na razie z
jednym, bo dopiero zaczynam.
Więc:
Treść zadanka:
W graniastosłupie prawidłowym czworokatnym krawędź podstawy ma długosć a. Wartosci pól :
podstawy, powierzchni bocznej i powierzchni całkowitej są kolejnymi wyrazami ciągu
geometrycznego. Wyznacz tangens nachylenia przekątnej prostopadłościanu do jego podstawy.
[tu moje obliczenia]
dochodzę do 8h
2−2ah−a=0 , tylko to h w zasadzie potrzebuję wyliczyć, a

zapomniałam jak to się robiło.

Dziękuję.
29 lut 15:30
Rafał: licz delte "a" to parametr a h to niewiadoma
29 lut 15:33
Rafał: Δ=(2a)2−4*8*(−2a)=...
29 lut 15:34
Dziś_bez_imion.: Δ=4a
2+32a
Dotąd właśnie doszłam
29 lut 15:34
Rafał: sorry źle popatrzyłem
Δ=4a2−4*8*(−a)
29 lut 15:35
Dziś_bez_imion.: Super, liczenie Δ opanowane. Co było dalej?
29 lut 15:36
Artur z miasta Neptuna:
a mi wyszło inaczej
P
p = a
2
P
b = ah
1
P
c = 2a
2 + 4ah
1
1/
t + 4 − t = 0
−t
2 + 4t + 1 = 0
−(t − (1−
√2))(t − (1+
√2)) = 0
29 lut 15:41
Dziś_bez_imion.: To może dacie się wziąć na litość?

Proooszę? Proszę, proszę?
29 lut 15:41
Dziś_bez_imion.: Ale... Pb=4ah
29 lut 15:42
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście źle policzone miejsca zerowe (zgaduj zgadula mi się nie udała

)
29 lut 15:43
Dziś_bez_imion.: z własności ciągu:
(4ah)2=a2(2a+4ah)
16a2h2=2a3(1+2h)
8h2=a+2ah
8h2−2ah−a=0
29 lut 15:45
Dziś_bez_imion.: z własności ciągu:
(4ah)2=a2(2a+4ah)
16a2h2=2a3(1+2h)
8h2=a+2ah
8h2−2ah−a=0
29 lut 15:45
Artur z miasta Neptuna:
no to:
| | 4ah | | h | |
q = |
| = 4 |
| = 4tgα |
| | a2 | | a | |
| | 4ah+2a2 | | 1 | | a | | 1 | | 1 | |
q= |
| = 1 + |
| * |
| = 1 + |
| * |
| |
| | 4ah | | 2 | | h | | 2 | | tgα | |
t = tgα
4t
2 − t −
1/
2 = 0
8t
2 − 2t − 1 = 0
no i dajesz miejsca zerowe
29 lut 15:46
Artur z miasta Neptuna:
i wychodzi
| | 1 | |
a że przekątna musi być <90o więc: tgα = |
| |
| | 2 | |
29 lut 15:48
Dziś_bez_imion.: Ale, że serio−serio z tej postaci: 8h
2−2ah−a=0 nie da się bezpośrednio?

Bo byłoby... cudownie.

Ale hm, dzięki
Arturze, jak zawsze zrobione na wysoki połysk.
29 lut 15:48
Artur z miasta Neptuna:
znaczy się ... kąt przekątnej z podstawą musi być <90o
29 lut 15:48
Dziś_bez_imion.: | | √2 | |
Hm, a w odpowiedziach : tgα= |
| |
| | 4 | |
29 lut 15:49
Artur z miasta Neptuna:
| | h | |
z tej postaci 8h2−2ah−a = 0 da się ... jeżeli podstawisz t = tgα = |
| i wtedy dojdziesz do |
| | a | |
tego samego
29 lut 15:49
Dziś_bez_imion.: | | h | |
I jeszcze jeden szczegół ..., czy tgα= |
| −? nie zaś h/a ? |
| | a√2 | |
29 lut 15:52
29 lut 15:58
Dziś_bez_imion.: Mam takie śmieszne wrażenie, że robiąc kiedyś takie równania liczyliśmy Δ, potem Δ
a i potem...
coś dalej się liczyło.

Nie da mi to teraz spokoju.
Normalnie... jak ja nie lubię stereometrii. Fe.
No nic, dziękuję bardzo.
29 lut 16:00
Klekota: Źle jest zapisana własność ciągu (powinno być 2a2 a nie 2a) i dlatego złe jest równianie
kwadratowe i dlatego jest różnica w odpowiedziach.
29 lut 16:10
Dziś_bez_imion.: A tak, dziękuję; faktycznie byk, jak rzadko.
Teraz to coś ma podstawć:
8h
2−2ah−a
2=0

I.... wyszło.

Dziękuję.
29 lut 16:19
Dziś_bez_imion: Witajcie

Nie miałby ktoś ochoty przekształcić sobie czegoś?
| | 2a2cosα | |
Jakimś cudem chciałabym to przekształcić do postaci |
| |
| | 4sin2x2 | |
Ale przekształcając dochodzę tylko do formy bardziej skomplikowanej, dużo bardziej.
29 lut 21:48
Dziś_bez_imion: Czyli, że to nie jest mój dobry dzień?
29 lut 21:59
ICSP: korzystamy z tego że
c
2 − d
2 = (c−d)(c+d) i otrzymujemy :
| | a√2 | | a√2 | |
( |
| − a)( |
| + a). Wspólny mianownik leci : |
| | 2sin (x/2) | | 2sin (x/2) | |
| a√2 − 2asin (x/2) | | a√2 + 2asin (x/2) | |
| * |
| . |
| 2sinx (x/2) | | 2sinx (x/2) | |
Zauważamy że w liczniku mamy znowu ten sam wzór skróconego mnożenia :
| 2a2 − 4a2sin2(x/2) | | 2a2(1 − 2sin2(x/2)) | |
| = |
| = |
| 4sin2(x/2) | | 4sin2(x/2) | |
29 lut 22:13
ICSP: Podziękuj foni
29 lut 22:14
Dziś_bez_imion: 
Dziękuję
29 lut 22:16
Dziś_bez_imion: Czy mogę mieć pytanie?

Jak wygląda
a) kąt nachylenia do
płaszczyzny podstawy
b) kąt nachylenia do
podstawy
29 lut 22:52