logarytmy
Snatek: czy moge wykonac takie działanie
2log3(2x − 1 − 1) = log3(2x − 1)
pozbywam sie logarytmow
2(2x − 1 − 1) = (2x − 1)
4x − 1 − 2 = 2x − 1
czy to jest bład i powinienem zapisac to tak
log3(2x − 1 − 1)2 = log3(2x − 1)
i dopiero teraz pozbyc sie logarytmów
29 lut 14:35
Aga1: Tylko druga wersja jest poprawna, nie zapomnij o dziedzinie
29 lut 14:44
Artur z miasta Neptuna: pierwsza jest oczywiście błędna
29 lut 14:45
Snatek: a dlaczego nie moge zrobic w pierwszym sposobie
29 lut 14:47
Snatek: a co jesli mam taki przypadek
log (2(2x + 10))
moge wykonac mnozenie i zapisac to w takiej postaci log(4x + 20)?
29 lut 14:49
konrad: 2*2x=2x+1 nie 4x
29 lut 15:46