trapez
OLa: Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB||CD. Udowodnij że |∡AED|=|∡BAE|+|∡CDE|.
29 lut 14:31
pigor: .... przez punkt E poprowadź odcinek EF∥do podstaw trapezu (F∊ AD),
wtedy sprawa prosta bo
|∡AEF|=|∡BAE| i |∡DEF|=|∡CDE| ⇒ dodając stronami
|∡AEF|+|∡DEF|=|∡BAE|+|∡CDE| ⇒
|∡AED|=|∡BAE|+|∡CDE| c.n.d. . ...
29 lut 14:51
Artur z miasta Neptuna:

wiesz, że a+b = 180
o (co pokazałem na rysunku ... przedłużając ramię trapezu)
a także wiesz, że: c = 180 − a − γ oraz d = 180 − b − β oraz d+c+α = 180
więc:
c+d = 180 + 180 − (a+b) − (β+γ) = 180 − (β+γ)
oraz:
d+c+α = 180 ⇔ α = 180 − (d+c)
więc:
α = 180 − (180 − (β+γ))) = 180 − 180 + (β+γ) = β+γ
c.n.w.
29 lut 14:54