Oblicz prawdopodobieństwo
Norepo: Na ustny egzamin przygotowano 100 pytań. Zdający losuje trzy razy po jednym pytaniu ( bez
zwracania). Oblicz prawdopodobieństwo, że egzaminowany umie odpowiedzieć na co najmniej dwa
pytania, jeśli wiadomo, że nauczył się odpowiedzi na 90 spośród przygotowanych pytań.
29 lut 14:11
pigor: ...

np. tak : niech A − zdarzenie , że umie na 2 lub 3 pytania , to szukane
| | | 90*89 | | 90*89*88 | |
| *10+ |
| *1 | | 2*1 | | 3*2*1 | |
| |
= |
| = |
| | | |
| | 90*89*5+30*89*44 | | 30*89(3*5+44) | |
= |
| = |
| = |
| | 100*33*49 | | 100*33*49 | |
| | 30*89*59 | | 8,9*59 | | 525,1 | |
= |
| = |
| = |
| ≈ 0,97 . ...  |
| | 100*33*49 | | 11*49 | | 539 | |
29 lut 14:36
Norepo: dzięki

ale i tak nie rozumiem
29 lut 14:48