przekształcanie wzorów funkcji
czajnik: napisz wzór funkcji, którą otrzymamy gdy wykres funkcji f przekształcimy przez SOY −
[f1(x)]
29 lut 13:07
Aga1: W symetrii względem osi OY nie zmienia się y, a x zmienia się na liczbę przeciwną
y=f(x)
f1(x)=f(−x).
29 lut 13:09
czajnik: a jak jest w przypadku symetrii względem początku układu współrzędnych?
29 lut 13:10
pigor: ... obie współrzędne zmieniają znak (stają się liczbami przeciwnymi) ,
czyli w S
O(x,y)=(−x,−y) . ...
29 lut 13:22
pigor: , a więc y=f(x) → w S
O→ −y=f(−x) ⇒
y= −f(−x) . ...
29 lut 13:24
Artur z miasta Neptuna:
innymi słowy:
y = −f(−x) −−− symetria względem punktu (0,0)
y = f(−x) −−− względem osi OY
y = −f(x) −−− względem osi OX
29 lut 13:24
czajnik: jak to będzie wyglądało gdy
f(x)= −4x2+6x?
29 lut 13:41
pigor: .... np. tak :
f(x) = −(−4(−x)
2+6(−x)) =
4x2−6x ... i to tyle . ...
29 lut 13:52