Wyznacz współrzędne wierzchołka
Norepo: Dane są dwa kolejne wierzchołki kwadratu A=(4,−2) , B=(−6,−4). Wyznacz współrzędne wierzchołka
D tego kwadratu, jeśli wiadomo, że należy od do pierwszej ćwiartki ikładu współrzędnych.
29 lut 12:05
Artur z miasta Neptuna:
1) wyznaczasz wektor AB (i obliczasz jego długość)
2) wyznaczasz równianie prostej zawierającej wektora AB
3) wyznaczasz równianie prostej do prostej z punkty (2), przechodzącej przez punkt B
4) wyznaczasz punkty D1 i D2, które są odległe od punktu B o długość wektora AB
5) sprawdzasz, który z tych punktów nie należy do I ćwiartki (czyli nie zachodzi, że
współrzędna 'x'owa >0 i 'y'owa >0)
29 lut 12:44
Aga1: lub
1. Oblicz długość odcinka IABI
2. Znajdź współczynnik kierunkowy a prostej AB
3. Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez A
4. napisz równanie okręgu o środku w punkcie A i promieniu IABI
5. Rozwiąż układ równań okrąg i prosta wyznaczona w punkcie 3.
i wybierz odpowiednie rozwiązanie.
29 lut 12:53
Norepo: 1) wyszło mi 2√26
2) jak mam wyznaczyć to równanie?
29 lut 12:56
Norepo: aaa ok, już chyba wiem
29 lut 12:57
Aga1: lub
1) Obliczasz współrzędne wektora AB, obliczasz jego długość,
2)IABI=IADI i wektory te są prostopadłe.( iloczyn skalarny jest równy 0)
AB→I=[−10,−2]
IABI=√(−10)2+(−2)2=√104
D=(x,y)
AD→=[x−4,y+2]
IADI=√(x−4)2+(y+2)2
IADI=IABI/2
(x−4)2+(y+2)2=104
−10(x−4)−2(y+2)=0 −−− iloczyn skalarny
Rozwiąż układ równań. (Każda metoda jest pracochłonna)
29 lut 13:05
Norepo: Wiem wiem, wyszło mi y= 1/5x−14/5 i jest dobrze. długość odcinka AB jest prostopadła do AD
czyli równanie prostej AD to y=−5x+b i teraz nie wiem jak to b obliczyć..
Tzn powinnam mieć współrzędne D, ale takich nie mam... i co teraz?
29 lut 13:24
Norepo: już chyba wiem, sekuunda
29 lut 13:29
Norepo: dobra zapisałam układ równań:
| ⎧ | y=−5+18 | |
| ⎩ | √(x−4)2 + (y+2)2 =2√26 |
|
i co teraz? Jak podtsawiam równanie y pod y , to mi nie wychodzi
29 lut 13:46
Norepo: tam jest −5x+18
29 lut 13:46
Aga1: D=(2,8) lub D=(6,−12)−−−odpada, bo nie jest w 1 ćwiartce.
29 lut 14:40
Niturec: jak do tego doszłaś?
29 lut 14:57
Norepo: też mam wyniki, ale jak próbuje obliczyć, to mi źle wychodzi
29 lut 14:57
Aga1: Jeśli robisz moim sposobem to rozwiąż układ równań
29 lut 18:31