Jakie liczby kryją się pod literami x i y ?
SWAT:
x y x
y x y
+ y y x
________
1 5 5 9
5 kwi 16:53
Bogdan:
8 3 8
3 8 3
3 3 8
+ −−−−−−−
1 5 5 9
5 kwi 17:26
Basia:
112x + 221y=1559
i teraz można próbować, bo są dwie możliwości
2x+y=9 lub 2x+y=19
(więcej być nie może bo 3*9=27)
i to jest rozwiązanie formalne
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
natomiast jestem pewna, że 2y+x=14
czyli 2x+y=19
bo 2y+x≠5 bo wtedy pierwsza kolumna to tez byłoby 5
2y+x≠4 bo wtedy pierwsza kolumna to tez byłoby 4
2y+x≠15 bo wtedy pierwsza kolumna to tez byłoby 16
czyli 2y+x=14 ⇒ 2x+y=19
x+2y=14
−4x−2y=−38
−−−−−−−−−−−−−−−−
−3x = −24
x=8
y=3
383
838
+ 338
−−−−−−−−−−−−−
1559
5 kwi 17:31