są to zadania z ksiązki "zadania z matematyki stosowanej" T.Stanisz i inni...
mrkaxy: Mam kolejny problem z zadaniem.
Zadanie polega na wyznaczeniu monotonicznosci funkcji i ekstremów w funkcji f(x) = x+ ln(x+1)
pochodna tej funkcji to f'(x) = [x+2]/[x+1]
W rozwiązaniach z tyłu książki jest napisane że funkcja jest rosnąca dla x∊(−1;∞)
i tu pojawia się moje pytanie, mianowicie dlaczego tylko taki wynik jest? nie powinno się
policzyć osobno x+2=0 i x+1=0 gdzie wyszło by nam x=−2 i x=−1 ?dlaczego liczymy w tym wypadku
tylko dolną część ułamka?
29 lut 11:19
konrad: dziedzina − x+1>0 ⇒ x>−1 zatem miejsce zerowe x=−2 odpada
29 lut 11:23
Artur z miasta Neptuna:

D
f' ⊆ D
f
| x+2 | |
| = 0 ⇔ (x+2)(x+1) = 0 ⋀ x≠−1 |
| x+1 | |
szkic wykresu pochodnej (bez uwzględnienia dziedziny, po czym uwzględnienie tejże dziedziny)
29 lut 11:48