Planimetria, matura rozszerzona
Klekota: Na bokach AC i BC trójkąta ABC obrano punkty P i Q takie, że |AP| : |PC| = 2:1 oraz |BQ| :
|QC| = 2:1. Odcinki AQ i BP i przecinają się w punkcie R .
Wykaż, że pole czworokąta CPRQ jest równe polu trójkąta ARP.
To zadanie z OKE Poznań − próbna matura, styczeń 2012.
29 lut 10:37
29 lut 11:05
Klekota: Hmmm... czy zadanie jest tak trudne, czy może tak trywialne, że nikt się nim nie interesuje?
29 lut 15:32
ejendi:

mamy równoległobok XYPQ o wysokości h/3
Pole trapezu ABQP=Pt
wysokość ΔPQR=h/6
PΔAQP=Pt−PΔABQ
ciągnąć dalej, czy wystarczy?
29 lut 15:37
Klekota: Bardzo dziękuję, pomogło mi skutecznie zwrócenie uwagi na to, że mogę wyznaczyć, jaką częścią
dużego trójkąta jest każdy mały (każdy potrzebny).
ARP i PRQC mają pola równe 1/6 ABC.
Wcześniej próbowałam usilnie skorzystać z równości jakichś figur... nie szło za dobrze. A
przecież wystarczyło policzyć.
Jeszcze raz bardzo dziękuję!
1 mar 12:38