Wyznacz równanie prostej prostopadłej
golden: Wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu −x3+4y−7=0 przechodzącej przez
punkt A=(3,−5)
29 lut 10:22
Klekota: Istnieje zależność między współczynnikami kierunkowymi prostych prostopadłych.
Współczynnik kierunkowy występuje w równaniu kierunkowym prostej, czyli równaniu postaci y=....
W treści zadania dana jest prosta równaniem ogólnym, które łatwo przekształcić w równanie
kierunkowe : 4y=3x+7 czyli y=3/4 x + 7/4.
Współczynnik kierunkowy jest równy 3/4.
Współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej powstaje poprze odwrócenie współczynnika
"wyjściowego" i zmianę znaku. To znaczy, że współczynnik kierunkowy prostej prostopadłej jest
równy −4/3.
A zatem prosta prostopadła ma równanie y = −4/3 x + b
nie znamy jeszcze współczynnika b. Obliczymy go dzięki temu, że wiemy, że ta prosta przechodzi
przez pkt A. Do równania prostej za x oraz y podstawiamy współrzędne punktu A i wyliczamy b:
−5 = −4/3 * 3 +b
−5 = −4 + b
b= −5+4 = −1
zatem ostatecznie prosta prostopadła ma równanie y = −4/3 x −1
29 lut 10:52
golden: Dziękuję bardzo za odpowiedź

coś ciemno widze ta maturę, ale chociaż wiem jak to zrobić
29 lut 11:07
pigor: ... lub inaczej jeśli nie lubisz ułamków i czas to dla ciebie ...

pieniądz,
np. tak :
dana prosta jest w postaci ogólnej −3x+4y−7=0 i
A=(3,−5) , to rodzina prostych
prostopadłych do niej ma postać (zamieniam miejscami współczynniki przy x,y
i ...

znak jednego z nich) :
4x+3y+C=0 i 4*3+3*(−5)+C=0 ⇒ C=15−12=3 i
4x+3y+3=0 − szukane
równanie . ...
29 lut 14:09