Wykaż, że ciąg jest arytmetyczny
Małgosia: Wykaż, że ciąg o wzorze ogólnym an=−4+n√13 jest ciągiem arytmetycznym.
29 lut 09:44
Aga1: an+1=−4+(n+1)√13=−4+n√13+√13
an+1−an=
29 lut 09:47
Małgosia: Dziękuję
29 lut 10:21
Klekota: W ciągu arytmetycznym wyraz "środkowy" jest średnią arytmetyczną wyrazów "obok". Niech an
będzie środkowy, an−1 oraz an+1 będą obok. Korzystając ze wzoru na an wyznacz an−1
oraz an+1 a następnie zrób średnią arytmetyczną z tych an−1 i an+1. Jeśli ta średnia
wyjdzie identyczna jak an, to ciąg jest arytmetyczny.
29 lut 10:45